Український поет Сергій Жадан - біографія та творчій шлях

13.07.2024   14:11    182

Ранні Роки

Сергій Жадан народився 23 серпня 1974 року в місті Старобільськ Луганської області. У 1996 році закінчив Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Сковороди за спеціальністю “філологія”. Після цього вступив до аспірантури того ж університету і став кандидатом філологічних наук.

Початок Творчої Кар’єри

Жадан розпочав свою літературну діяльність ще в студентські роки. Його дебютний поетичний збірник “Цитатник” вийшов у 1995 році. Це був лише початок його багатогранного творчого шляху. У наступні роки Жадан видав кілька поетичних збірок, які привернули увагу літературної спільноти своєю оригінальністю та глибоким змістом.

Проза і Визнання

У 2000-х роках Сергій Жадан активно працював над прозовими творами. Одним з найвідоміших його романів є “Депеш Мод”, який вийшов у 2004 році. Ця книга здобула популярність і закріпила його статус одного з найвизначніших українських письменників сучасності. У 2010 році вийшов роман “Ворошиловград”, який став справжнім бестселером і отримав численні літературні нагороди.

Літературні Нагороди та Відзнаки

Протягом своєї кар’єри Жадан отримав багато літературних нагород. У 2008 році його роман “Anarchy in the UKR” увійшов до “довгого списку” російської літературної премії “Національний бестселер”. У 2010 році журнал “GQ” висунув його на звання “Людина року” у номінації “Письменники” за книгу “Червоний Елвіс”. Роман “Ворошиловград” був визнаний маніфестом цілого покоління і здобув престижні нагороди як в Україні, так і за її межами.

Суспільно-політична Діяльність

Сергій Жадан активно бере участь у суспільно-політичному житті країни. Він є одним з організаторів фестивалю “Книжковий Арсенал” у Києві та виступає на підтримку української культури та мови. У 2017 році він був нагороджений премією Василя Стуса за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції.

Музична Діяльність

Окрім літературної діяльності, Жадан також відомий своєю музичною творчістю. Він є фронтменом ска-панк-гурту “Жадан і Собаки”, з яким регулярно виступає на концертах як в Україні, так і за кордоном. Його музика, як і літературні твори, вирізняється соціальною гостротою та актуальністю.

Сучасний Етап Творчості

Сергій Жадан продовжує активно писати та видавати нові твори. У 2017 році вийшла його книга “Інтернат”, яка отримала схвальні відгуки критиків та читачів. У 2019 році американський ПЕН-клуб оголосив довгі списки 2020 PEN America Literary Awards, де було представлено вибрані вірші Сергія Жадана.

Жадан залишається однією з ключових фігур сучасної української літератури, його творчість має великий вплив на розвиток літературного процесу в Україні та за її межами.



  • Контакти
  • Політика конфіденційності
  • Карта сайту