Українська письменниця Ірена Карпа - біографія та творчій шлях

15.07.2024   19:13    307

Ірена Карпа — українська письменниця, співачка, журналістка та телеведуча, відома своєю багатогранною творчістю та активною громадською діяльністю.

Народилася Ірена Карпа 8 грудня 1980 року в Черкасах. Дитинство провела в Івано-Франківську, а пізніше переїхала до Яремче, де навчалася малюванню у школі мистецтв. У 1998 році вступила до Київського національного лінгвістичного університету на факультет французької філології​​.

Письменницький дебют Ірени відбувся у 2000 році з книгою “Знес Паленого”. З того часу вона видала багато творів, серед яких “50 хвилин трави”, “Фройд би плакав”, “Перламутрове порно (Супермаркет самотності)”, “Bitches Get Everything” та інші. У своїх творах Карпа часто звертається до тем сучасного суспільства, людських стосунків та особистих переживань​.

Ірена також є лідеркою гурту “Qarpa”, що раніше називався “Фактично самі”. Гурт виконує музику в стилі індастріал, панк-рок, хардкор та психоделічний тріп-хоп. Пісні Карпи відрізняються своєю експресивністю та оригінальністю, що робить її однією з яскравих постатей української музичної сцени​.

З жовтня 2015 року Ірена Карпа обіймає посаду першого секретаря з питань культури в Посольстві України у Франції. Вона активно пропагує українську культуру за кордоном, організовує культурні заходи та виступає на міжнародних форумах. Водночас вона продовжує писати та видавати нові книги. Наприклад, у 2020 році вона презентувала свій роман “Добрі новини з Аральського моря”​​.

Карпа відома своєю активною громадською позицією. Вона регулярно відвідує Україну, виступає на підтримку українських військових та волонтерів, проводить майстер-класи та зустрічі з читачами. Її громадська діяльність охоплює також підтримку різних соціальних проєктів та благодійність​.

Особисте життя Ірени також є предметом уваги. Вона одружена з Людовиком-Кирилом Требюше, французьким інженером, і мешкає з ним у Парижі. Вони виховують двох дітей, і Карпа часто ділиться своїми думками та переживаннями щодо материнства та родинного життя у своїх інтерв’ю та публікаціях.

Ірена Карпа — це приклад сучасної української жінки, яка вміє поєднувати творчість, громадську діяльність та особисте життя. Її творчий шлях та громадська активність надихають багатьох людей як в Україні, так і за її межами.



  • Контакти
  • Політика конфіденційності
  • Карта сайту