Євросоюз планує надати Україні €40 млрд без участі США — ЗМІ

17.09.2024   21:36    44

Євросоюз планує надати Україні €40 млрд без участі США - ЗМІ

Фото: Fotopress ЄС виділить Україні 40 млрд євро під заморожені російські активи

Остаточна цифра може змінюватись від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена Європейською комісією.

Європейський Союз готується надати Україні нове фінансування до кінця року, незалежно від участі США. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела.

Зазначається, що гроші будуть виділені відповідно до пропозиції G7 про використання заморожених російських активів для допомоги Києву.   Односторонні дії робляться на тлі стурбованості ЄС тим, що Угорщина завадить блоку надати гарантії, необхідні США для участі у схемі заморожування активів.

Відповідно до проекту, ЄС залучить невизначену кількість мільярдів у вигляді кредитів для України до кінця 2024 року. Такий крок, розширення існуючої програми допомоги, вимагатиме лише підтримки більшості, а не одностайності, що усуне право вето Будапешта.
Остаточна цифра може змінюватись від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена Європейською комісією після консультацій з державами-членами, заявили чиновники.   «Ми завжди можемо діяти самостійно», — сказав представник ЄС.

Хоча первісна схема — за участю США — залишається планом комісії, чиновники стверджують, що їм потрібна альтернатива, якщо Угорщина збереже своє право вето до виборів у США.   Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі 38 млрд доларів. 
Нагадаємо, в Угорщині вирішили віддати свою частку у розмірі 14 мільйонів євро з Фонду миру Чаду, а не Україні.

Джерело


news-xl.net



  • Контакти
  • Політика конфіденційності
  • Карта сайту