Доступ через руку знизив ризик кровотечі при встановленні клапана за катетером

Сьогодні,   12:03    6

Клінічні випробування показали, що доступ через верхню кінцівку під час транскатетерної імплантації аортального клапана (TAVI) значно знижує ризик кровотеч у місці доступу порівняно з доступом через нижню кінцівку.

У дослідженні під керівництвом Нілса ван Ройена з Неймегенського університету Радбода взяли участь 238 пацієнтів із важким аортальним стенозом, середнім віком 79,4 роки. У половини пацієнтів для процедури використовували променеву артерію та вену верхньої кінцівки, а в іншої половини — стегнову артерію і вену нижньої кінцівки. Результати дослідження показали, що кровотечі в місці доступу виникали значно рідше при використанні верхньої кінцівки — 4,2% проти 13,4% при використанні нижньої кінцівки.

Однак, незважаючи на менший ризик кровотеч, доступ через руку мав деякі недоліки. Частота невдач вторинного доступу була вищою — 11,8% проти 0,8% для нижньої кінцівки, а сама процедура в середньому тривала довше (60 хвилин проти 48 хвилин). Незважаючи на ці складнощі, автори дослідження підсумовують, що доступ через верхню кінцівку може бути більш безпечним з точки зору розвитку ускладнень.


cikavosti.com



  • Контакти
  • Політика конфіденційності
  • Карта сайту