Експерти викрили ще один незаконний штраф для водіїв

22.09.2024   09:03    48

Часто українські водії отримують штрафи за те, що не ввімкнули аварійну світлову сигналізацію після зупинки, здійсненої на вимогу поліцейських, навіть якщо порушень до цього не було. Чи є такі штрафи законними, пояснює “Дорожній Адвокат”.

Правила дорожнього руху визначають порядок використання попереджувальних сигналів. Згідно з пунктом 9.9.б, аварійну сигналізацію необхідно ввімкнути під час зупинки транспортного засобу на вимогу поліції.

Тож під час зупинки на вимогу правоохоронців водій зобов’язаний увімкнути аварійну сигналізацію — це обов’язок, а не право. Поліцейські пильно стежать за виконанням цієї вимоги після зупинки.

Згідно з частиною 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами передбачає штраф у розмірі 510 грн.

Однак важливо зазначити, що за не ввімкнення аварійної сигналізації після зупинки поліція не має права накладати штраф. За таке порушення передбачене лише попередження. У разі накладення штрафу його можна вважати незаконним і він підлягає скасуванню.


uamotors.com.ua



  • Контакти
  • Політика конфіденційності
  • Карта сайту